Marcali Cafe

A járványügyi helyzet miatt zárva van a Kulturális Korzó épülete. Mégis látogatható: virtuálisan. Zsirai Tibor, a Marcali Művelődési Központ munkatársa 10 éves lánya, Nóri segítségével 3D-ben megépítette és bejárhatóvá tette az épületet.

 

Honnan jött az ötlet?

-  Szívügyem a művelődési központban működő szabadulószoba és TársasBázis. Mindegyik alapja a közösség. Azonban jelenleg nincs arra lehetőség, hogy a játékosok találkozzanak egymással. Ezért a szabadulószobát, illetve a TársasBázist ötvöztem és költöztettem át a virtuális térbe


- Ezek szerint nem csak korzózni lehet?
- Ez egy olyan virtuális túra, ahol mini küldetésen és kincskeresésben is részt vehetnek a játékosok. Ennek platformja a Minecraft játék. 

- Egyedül, vagy csapatmunkában készült?
- Ketten építettük a 10 éves lányommal. Nórival közös szenvedélyünk a játék. Sokat segített az ötletelésben, hogy milyen blokkokat, színeket használjunk, de a kalandmenet egy részéért is ő volt a felelős.


- Mennyire élethű?
- A marcali Kulturális Korzó épületének szinte egy-egy arányú pontos másolatát építettük meg. Körül is lehet járni, de a belső terek is be vannak rendezve. Azt azért hozzá kell tenni, hogy egyediségből adódóan egy-egy berendezési tárgy, elem nem található meg a játékban, ezért ezeket mással helyettesítettük. Például a bejárat előtti alapkőből vasérc blokk lett, vagy az aulában található hatalmas Bernáth Aurél festményt sem tudtuk létrehozni, helyette dzsungelfa indát használtunk.


- A játékmenet?
- A feladatok kapcsolódnak az intézményhez, illetve a benne folyó munkához. Egyúttal olyan többletinformációkat is tartalmaznak, melyek az épület múltjáról, műtárgyairól, berendezéséről adnak további ismereteket.

- Hogyan lehet a játékba bekapcsolódni?
- Mindenképpen szükség van hozzá a Minecraft programra. Ezt, aki gondolja meg is vásárolhatja - az elsődleges célközönség rendelkezik is vele -, vagy választhatja az ingyenes 30 napos próbaverziót. A Marcali Művelődési Központ honlapján közzétesszük azt a linket, ahonnét letölthető, és az alapprogramba integrálható a Korzó térképe. Természetesen részletes útmutatóval, ami lépésről-lépésre segít ebben. Gondoltunk azokra is, akik nem játékosként szeretnének nézelődni, hanem csak látogatóként. Nekik élménytúra videót készítettünk, ami a program nélkül is megtekinthető.


- Mit érdemel az a játékos, aki a legjobban teljesít?
- A játékban vannak olyan feladványok, melyek megfejtését Minecraft relikviákkal jutalmazzuk. A játékmenetben a leggyorsabb, illetve legügyesebb játékosok nevét belevéssük a „világ egébe”, és a frissített verziót már mindenki úgy tölti le, hogy ez a dicsőségfal látszik az égen.


- Mikor indul a Korzó Kaland?
- Nyitás – természetesen online - május 15-én 18 órakor. A belépéshez szükséges tudnivlókat utána itt is közzé tesszük!

Egy szelet Marcali Minecraftban
A Minecraftról annyit röviden, hogy leginkább a kreativitásra épül. Az építők egy blokkokból álló 3D világot fedezhetnek fel, felhasználhatják annak a nyersanyagait, eszközöket készíthetnek, építményeket emelhetnek. Magyarországon is nagy közössége van. Készültek már épületek, mint például az Országház, vagy a pécsi Dóm, és most idesorolható a marcali Kulturális Korzó, ami belülről is felfedezhető.

Összeállította: Vigmondné Szalai Erika

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.