TÁMOP- 3.2.3/A-11/1

Cool-túra: a kultúra négy évszaka

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01986

Leírás:

Cool-túra: a kultúra négy évszaka

A projekt címe: Cool-túra: a kultúra négy évszaka

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01986

Kedvezményezett : Marcali Művelődési Központ

Szerződött támogatás összege: 11,985 millió Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt megvalósítási időtartama: 2021.05.01.-2022.10.31.

A projekt tartalmának és céljának bemutatása:

A projekt célja, hogy innovatív módszerekkel segítse elő a kulturális nyitottságot a megújulás jegyében, és ezáltal megerősítse a helyi közösségek szerepvállalását. A város fejlődése érdekében fontos az összetartozás, a közösségi szellem erősítése. A projekt megvalósítandó programjai éppen ezért a kohézió erősítéséhez, a helyi kultúra fejlesztéséhez és a közösségi együttműködéshez adnak ösztönzést, támogatást.

A projekt elemei:

Fröccs-túra: a bor és a szóda találkozása

A 2013 óta hungarikumok közé sorolt fröccs a nyári időszak frissítője, alapja a jó bor. Ezt Marcali borászok garantálják. Erre a hagyományos értékre épül a nyári Fröccs-túra fesztivál romkocsma hangulattal ötvözve. A projekt a hivatásos borászok bemutatkozásán keresztül Marcali borkultúráját is népszerűsíti, hozzájárulva a gazdaság- és a kreatív ipar fejlesztéséhez.

Gasztro-túra: bor és fánk találkozása

A Marcali-hát a rómaiak óta jelentős szőlőtermesztő és bortermelő vidék, s ez a tevékenység ma is fontos szerepet játszik a lakosság életében. A borok forralása a téli időszak jellemzője, Erre a hagyományos értékre épül a téli Gasztro-túra fesztivál. Ehhez társul a farsang jegyében a forgácsfánk, ami utal Marcali neves szőlőtulajdonosára, a Forgách családra is.

Érték-túra: hagyományok és közösségek találkozása

Az Érték-túra őszi fesztivál igyekszik magába foglalni azokat a sajátos kulturális értékeket, melyek a város hagyományaira épülnek és ezáltal a vendégszeretetet, a kulturális sokszínűséget, a helyi produktumok értékét, az összetartozás fontosságát közvetíti.

Kultúraválasztó: kultúra és tudomány találkozása

A program célja a közösségi ismeretterjesztésen keresztül a kulturális műfajok bemutatása az újítások jegyében. Egy közművelődési intézménynek is praktikus ismereteket kell nyújtania, és képességeket kell fejlesztenie. Ehhez szükséges a módszertani kultúra megújítása, fejlesztése is, hogy egyedülálló élményprogram nyújtással erősítse a közösségi kohéziót.

Civil a pályán: civilek és a kultúra találkozása

Civil szervezetek érzékenyítése, hogy a felek nyitottá váljanak egymás felé, az intenzív párbeszéd és az önbemutatkozási alkalmak megteremtésével, a kultúra eszközeivel és a bevonás módszerével. Ezáltal felhívja a figyelmet a civil szervezetek város életében, annak kulturális szférájában betöltött szerepére is.

A fejlesztés várható eredményei:

Erősíti az identitást, középpontba állítja a helyi értékeket és elősegíti a településhez való kötődést. A kulturális innovációk segítségével pedig olyan módszereket kínál a projekt, melyek felkeltik a fiatalabb korosztály érdeklődését is. A projekt közösségi rendezvényei növelik a társadalmi tőkét, erősítik a kapcsolatrendszereket. A projekt számos ponton illeszkedik helyi vállalkozók, civil szervezetek alulról jövő kezdeményezéseihez, így hosszabb távon a különböző szférák közötti partnerséget is elősegíti.

Ezt szolgálja a civil szervezetek érzékenyítése is, mely bátorítja és erősíti az érintett közösségek szerepvállalását. A projekt után megvalósult közösségi akciók, rendezvények szervezésénél a létrejövő eredmények hasznosíthatók.

Eddig megvalósult:

infoblokk kedv final CMYK ESZA

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.