TÁMOP- 3.2.3/A-11/1

KulTúrmix – Marcali Nyári Fesztiválsorozat

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01987

 

Leírás:

KULTÚRMIX – MARCALI NYÁRI FESZTIVÁLSOROZAT

A projekt címe: KulTúrmix – Marcali Nyári Fesztiválsorozat

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01987

Kedvezményezett: Marcali Művelődési Központ

Szerződött támogatás összege: 11,983 millió Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt megvalósítási időtartama: 2021.03.25.-2022.12.31.

 

A projekt tartalmának és céljának bemutatása:

A projekt átfogó célja és ezáltal lényege, a megújulásra képes, de a hagyományokat őrző helyi társadalom fejlesztése, melyhez hozzátartozik a városi közösségi intézményi kapacitások közösségi szempontok szerinti megújítása. A különböző társadalmi helyzetű csoportok, illetve civil szervezetek segítése, támogatása elengedhetetlen a közösségi kohézió erősítéséhez, a helyi kultúra és identitás fejlesztéséhez, valamint a megfelelő partnerség kialakításához. A város fejlődése érdekében fontos az összetartozás, a közösségi szellem erősítése, melyhez hozzájárul az „alulról” jövő kezdeményezések segítése, a városi rendezvényekbe történő „becsatornázása”, így a rendezvények látogatottsága növelhető, valamint a városi programkínálat bővíthető. Ugyanakkor a lakosság településhez való kötődésének és helyben maradásának egyik fontos pillére az oktatás és közművelődés feltételeinek biztosítása, vagyis a helyi kulturális intézmények fejlesztése: nyitottság, multifunkciós jelleg, rugalmasság, valamint az alulról jövő kezdeményezések előtérbe helyezése.

A fenti célok ismeretében a város programkínálata nem csak számában, hanem minőségében is bővül, mely nem csak a város lakóinak és az idelátogatóknak jó, de magát a várost is meghatározza a színes kulturális élet. Tehát összességében a projekt célja a helyiek rekreációs lehetőségeinek bővítése, az összetartozás és közösségi szellem erősítése, a partnerség, valamint a helyi kötődés elősegítése, a helyi kultúra és identitás fejlesztése, ezáltal az élhető város biztosítása. Specifikus célként szerepel még a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatása, vagyis az esélyegyenlőség és érzékenyítés.

A projekt elemei:

 

Apák napja

Az Apák napja egy innovatív kezdeményezés, melynek nem csak az édesapák a célcsoportja, hanem tágabb értelemben a család – az apa-gyermek, illetve nagypapa-fia-unokája kapcsolat. Elsősorban a család fontosságára kell felhívni a figyelmet, kiemelve, hogy az édesapák ugyanúgy fontos szerepet töltenek be a gyermekek, a család életében. A családi rendezvényeken többnyire az apukák és nagypapák is részt vesznek, de sok programelemből kimaradnak a férfiak. Az apák napján viszont övék a főszerep, ahol ők is együtt játszhatnak gyermekeikkel, szórakozhatnak a sportos programelemeknek köszönhetően. A szervezők hagyományteremtés céljából évente szeretnék megszervezni az Apák napját. A rendezvény család-, illetve közösségerősítő szerepéhez társul a más szervezetekkel való partnerség, az esélyegyenlőség, a helyi identitás erősítése. Az élhető város szemlélethez is jól kapcsolódik, hiszen a munka mellett szükség van a rekreációra a családdal, amelyhez az apák napja is hozzájárul. A rendezvény főbb programelemei: a helyi sportklubok részvétele, ügyességi játékok, vendégfellépő.

 

MANó Fesztivál – Marcali Aprók Napja

Marcaliban sikeres szabadtéri fesztiválok kerülnek megrendezésre évről évre, amelyek célcsoportja leginkább a felnőtt közönség vagy nagyobb gyerekek. Ezért hiánypótló és innovatív kezdeményezés lehet a legkisebbek és szüleik számára egy érzékenyítő programsorozatot elindítani, ahol már baba kortól ismerkedhetnek a kicsik a kulturális sokszínűséggel, mindenkinek egyenlő esélyt adva. A dalos-zenés programelemek fejlesztő hatása révén könnyebben fogékonyak lesznek később is a kulturális értékekre (babaszínház, bábelőadás, gyermekkoncert). Ugyan a rendezvény fő célcsoportja a legkisebb gyermekek, de mégis családerősítő szerepe van a programsorozatnak, hiszen szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel érkeznek a kicsik. A szülő-gyermek, illetve a nagyszülő-unoka kapcsolat erősítése, a harmonikus és egészségmegőrző családi életvitel elősegítése, az érzékenyítés, esélyegyenlőség biztosítása, a partnerség más szervezetekkel, továbbá a helyi identitás erősítése és az élhető város biztosítása mind-mind megjelenik a rendezvény létrejöttével. 

 

KulTúrmix – nyáresti szórakoztató kulturális programok több napon keresztül

Marcaliban már több éve megrendezésre kerül a Fröccs és Háziszörp Fesztivál, ahol a finom nedűk és „streetfood” kóstolása mellett könnyűzenei fellépők szórakoztatják a közönséget. Ehhez a rendezvényhez is kapcsolódhat a KulTúrmix programsorozat, melynek révén különböző stílusú műsorokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A nyáresti előadások a gyerekektől kezdve, a fiatalokon keresztül az idősebbekig, minden korosztálynak kínál kikapcsolódást. A város központi részén található szabadtéri színpad és környéke tökéletes helyszín a programsorozathoz. Üde színfoltja lehet a hosszú nyárnak egy-egy esti kulturális program: stand-up kabaré, színházi darab, vidám gyermek előadás, valamint könnyűzenei koncert. Így könnyű ráhangolódni az augusztusban megrendezésre kerülő Fröccs Fesztiválra, ahol a közönség immár együtt fogyaszthatja a kultúrát a finom falatokkal és italokkal. A nyáresti programsorozat szintén több fontos feltételnek megfelel, amely hozzájárul az élhető város fenntartásához: a helyi identitás és a közösségi kohézió erősítése, a turizmus elősegítése és a turizmus fejlesztése, továbbá a partnerség más szervezetekkel.

Beszámoló (pdf)

 

A pasik mintApák – beszélgetés ismert apukák és a közönség között

Érzékenyítő közönségtalálkozó – elsősorban édesapák részére – az Apák napjához kapcsolódva. Főként a sporton keresztül megközelítve a férfiakat, ismert sportolók közreműködésével valósulhat meg egy könnyed beszélgetős program, élményekkel, tapasztalatcserékkel fűszerezve. 

 

Teljes élet anyaként – érzékenyítő előadás anyukáknak

Érzékenyítő előadás – elsősorban édesanyák részére – a MANó Fesztiválhoz illeszkedve. Fontos, hogy nem gyereknevelési tanácsokról esik szó az előadáson, hanem a kisbabás, illetve kisgyermekes szülőknek segít az életszerepeik közti egyensúly megteremtésében, időgazdálkodási nehézségeik felszámolásában, hogy a gyerekzsivajos hétköznapok is harmonikusan telhessenek.  

 

Apa Akadémia – előadás/workshop (nem csak) apáknak

Az Apa Akadémia egy teljesen új kezdeményezés a modern apaság legfontosabb kérdéseinek megvitatására. Előadásokkal, tréningekkel és egyéni tanácsadással segíti az apákat (és az anyákat is) abban, hogy az apák minél többet és "elég jó apaként" vehessenek részt gyermekeik nevelésében és a családi élet alakításában.

 

A fejlesztés várható eredményei: 

 

A KulTúrmix nyári fesztiválsorozat színes programkínálata hosszú távon gazdagítja a város kulturális életét, illetve egy innovatív, rendhagyó programsorozatot biztosít, több célcsoportot is megszólítva. Ugyanakkor hozzájárul az összetartozás, közösségi szellem erősítéséhez, a helyi kultúra és identitás fejlesztéséhez azáltal, hogy az érintett művelődési központ multifunkciós jellegéből adódóan nyitott és rugalmas intézmény, mely elősegíti a helyi közösségekkel és más szervezetekkel való partnerséget. A projekt további hosszú távú hatása még – az előbbiek mellett – a közösségi kohézió, a helyi identitás erősítése és a partnerségi kapcsolatok elősegítése mellett az élhető város feltételeinek biztosítása. Ugyanis a településhez kötődés, a közösségi kohézió kialakulása egy hosszabb folyamat eredménye. Ehhez szorosan kötődik a lakosság helyben tartása, melyhez elengedhetetlen többek között a kulturális és közművelődési intézmények fejlesztése is. Valamint ugyanúgy fontos az alulról jövő kezdeményezések segítése, támogatása és a más szervezetekkel való rugalmas együttműködés, a különböző közösségek aktív részvételének motiválása.  

 

infoblokk kedv final CMYK ESZA

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.