TÁMOP- 3.2.3/A-11/1

Kedvezményezett neve: Marcali Művelődési Központ

Projekt címe: Érik a szőlő - Marcali éléskamrája

Projekt időtartama: 2019-2020

Pályázat azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00545

Támogatás összege: 12.154.450 Ft

 

Az Érik a szőlő – Marcali éléskamrája című projekt a vidéki életmód megőrzését, a helyi hagyományok és a helyi termékek népszerűsítésén keresztül a turizmus fejlesztését, a helyi termelői terméket felhasználó gasztronómia előtérbe állítását, a helyi identitás erősödését szolgálja.

A program magába foglalja azokat a sajátos kulturális értékeket, melyek a város hagyományaira épülnek. Marcaliban erős a tradíciója a mezőgazdasági termelésnek, a szőlőhegyi gazdálkodásnak és egyre erősödik a sokszínű kistermelői tevékenység. A helyi termék mögött általában mindig ott van a környezettudatos fogyasztói magatartás terjesztése, az egészséges életmód, a helyi gazdaságfejlesztés helyi termelők termékeinek piacra segítésével, a hagyományőrzés, a turizmus fejlesztése és a baráti közösség, civil szerveződés kialakításának lehetősége.

A szüreti, a szőlőhegyi hagyományok szerves része a folklór. Marcaliban meghatározó a néptánc kultúra is. A folklórhagyományok újraértelmezése összekapcsolva a helyi termékek kultúrájának erősítésével jó lehetőséget kínál a térség turisztikai arculatának kialakításához is.

A projekt elemei:

1.) Az Érik a szőlő – Marcali éléskamrája fesztiválon őstermelők, kézművesek, bortermelők kapnak lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak (kiskert piac, Mihály napi ízlelő), illetve a mezőgazdasági szereplők népszerűsítsék mesterségüket (gépbemutató, utcatárlat). A kísérőprogramok összeállításánál a szürethez kapcsolódó folklórhagyományok – Marcalira jellemzően a néptánckultúra játszik főszerepet, melynek nemzetközi vonalat ad a város külföldi (meglévő és leendő) testvértelepüléseinek és a helyi néptánc egyesület határon túli partnereinek részvétele.

2.) Marcali éléskamrája - szakmaismertető bemutató a fesztivál része, ami a gazdák és gazdaasszonyok munkájába ad betekintést, valamint a Mesterek és műhelyek címszó alatt kézműves terméket előállítókra is fókuszál.

3.) Mesterségem címere – olyan kézműves tevékenység, mely a gasztronómiától kezdve a tárgyalkotásig szólítja meg a közösség tagjait. A foglalkozások tartásába Marcali Művelődési Központ bevonja a helyi őstermelőket, kézműveseket és hagyományőrző szakembereket. A foglalkozások három alappilléren állnak: az egyik Marcali helyi értékeihez kötődik, a másik a Marcaliban (és a járásban) élő kézművesek bemutatkozását segíti elő, a harmadik pedig a Marcali Művelődési Központ által létrehozott Amatőr Alkotók kiállítóterében megvalósuló kézműves kiállításokhoz kapcsolódik.

Eddig megvalósult:

Érik a szőlő - beszámoló (pdf)

1. Mesterségem címere – a rétesnyújtó (pdf)

2. Mesterségem címere - az üvegfestő (pdf)

3. Mesterségem címere - a gyertyaöntő (pdf)

4. Mesterségem címere - a pirográfus (pdf)

5. Mesterségem címere - a bábkészítő (pdf)

6. Mesterségem címere - a mézeskalács készítő (pdf)

7. Mesterségem címere - az ékszerkészítő (pdf)

8. Mesterségem címere - az álompárna készítő (pdf)

9. Mesterségem címere - az ásványékszer készítő (pdf)

10. Mesterségem címere - az álarckészítő (pdf)

11. Mesterségem címere - a rózsakészítő (pdf)

12. Mesterségem címere - a szmájlikészítő (pdf)

13. Mesterségem címere - a batikoló (pdf)

14. Mesterségem címere - a vintage díszítő (pdf)

15. Mesterségem címere - a szappankészítő (pdf)

16. Mesterségem címere - a kosárfonó (pdf)

17. Mesterségem címere: a diótorta készítő (pdf)

18. Mesterségem címere – a képeslap készítő (pdf)

Mesterségem címere - beszámoló (pdf)

Turisztikai Mester-csomag (pdf)

Utcaavató őszi fesztivál Marcaliban - beszámoló (pdf)

infoblokk kedv final CMYK ESZA

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.