Kezdőlap

Következő programok

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény

Korzó Kaland

 

×

Megjegyzés

Nincs kiválasztva kategória, vagy a kategória nem tartalmaz elemeket

„Kultúraközvetítés online - digitális technológiák alkalmazása a kulturális szférában” címmel közművelődési konferenciát szervezett a Marcali Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával.

A kultúra fejlesztése számtalan módon elképzelhető korunk digitális világában. A kulturális szférában egyre nagyobb teret hódító digitális kultúra különös fontossággal bír egy közművelődési intézmény életében is. A szolgáltatások és információk virtuális, online térbe való átemelése időszerű feladattá vált. Különösen a járványügyi helyzet kényszerű bezártsága világított rá erre.

A megyei szakmai napon a Kulturális Korzóban megtartott előadásokon az online térbe szorult kultúraközvetítés jó gyakorlatai és árnyoldalai kerültek terítékre. A városi könyvtárban pedig, interaktív műhelymunka során lehetett megismerkedni a digitális eszközök alkalmazásával is. A konferencia elsősorban közművelődési szakembereknek szólt, de az intézmény szívesen látott mindenkit, aki a téma iránt érdeklődött.

A szakmai nap előadássorozatát – Bereczk Balázs, Marcali alpolgármesterének köszöntője után – Zsirai Tibor, a Marcali Művelődési Központ közművelődési munkatársa indította.

A jelenlegi futó projekteken keresztül, mint a QR-kódos városfelfedező Parabellum detektívjáték, valamint a három játéktérrel megépített Korzó Minecraft, illetve a társasjátékok közösségfejlesztését érintve világított rá arra: hogyan élhet a kultúraközvetítés a gemifikáció lehetőségével.

Az online kultúraközvetítésnek azonban voltak és vannak is árnyoldalai. Barjákné Martin Judit művelődésszervező-könyvtáros, a balatonberényi Művelődési Ház vezetője osztotta meg tapasztalatait a jelenlévőkkel. Külön kiemelte a falusi és a városi kultúraközvetítési specifikációkat, melyek révén nem lehet egy kalap alá venni a településeket.

A kulturális (mikro)örökség, digitalizáció, közösség. A folytatásban a legfontosabb kapcsolódási pontokról, Z. Karvalics László, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének vezető kutatója beszélt. A kulturális mikroörökség öt szegmensét felvázolva – családi emlékezet, tárgy-és gyűjteményörökség, épített, természeti, szellemi mikroörökség – hangsúlyozta a fizikai megőrzés és a digitalizáció jelentőségét, illetve a különböző reflektálások közösségteremtését.

Az előadássorozat végén a kulturális szférában kialakult – útkereső jó gyakorlatokról Tornainé Molnár Gertrúd, a Marcali Művelődési Központ megbízott igazgatója indított kötetlen beszélgetést.

A szakmai nap záró programjára a Berzsenyi Dániel könyvtárban került sor.

Műhelymunka keretében Dombóvári Kinga informatikus-könyvtáros tartott interaktív foglalkozást a 3D-s nyomtató, a lézervágó és a virtuális valóság (VR) bemutatásával, kipróbálásával.

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.