Korzó-díj

Marcali Korzó-díjat hozott a marcali Bajtársi Dalárdának az elmúlt tíz év töretlen lendülete és munkája. A Dalárda többet tesz a magyar katonai dalkultúra ápolásánál: életben is tartja azokat. Amíg csak tudja.

17 óra 59 perc. Belép az utolsó Dalárda tag is a próbaterem ajtaján. 18 órára mindenki munkára kész: katonafegyelem.


- A katonai múltból eredő fegyelem érvényesül a próbákon is?
- Nincsenek fegyelmezési problémák, bár tizenhét férfi mellett én vagyok egyedül nő – mondja mosolyogva Illésné Bene Judit művészeti vezető.
- És a dalokban?
- Nem véletlen, hogy a törzsrepertoárt is a katonai, a bor, és a betyárdalok teszik ki. Ezek a dalok kifejezetten jól állnak a fiúknak, mert katonák voltak, s tempósan, feszesen teszik oda az ütemet az előadásmódjukban.
- Ahogyan kell?
- A katonadaloknak meg volt a maga jelentősége: könnyítette a menetet, hogy dallammal adta át az ütemet. Ráadásul ezeknek a daloknak olyan történelmi háttere van, melyben emlékek élnek. Mi ezeket hozzuk elő – részletezi az egyik dalárdás, Balogh Miklós.
– Akkor több mint hagyományápolás. Életben tartás is?
– Azt nem áruljuk el mennyivel, de itt mindenki túl van már a negyvenen. Azért tudjuk jól előadni a katonadalokat, mert mi még értjük, hogy mi van a szöveg mögött. Valljuk be: igazából új katonadalok sem születnek ma már – veszi át a szót egy másik tag, Fehér János.
– Hogyan kezdődött tíz éve?
- Katonadalok gyűjtésével. Majd jöttek a betyár és bordalok – idézi fel Samu Zoltán, a Dalárda vezetője.
- Most mekkora a repertoár?
- A katona, bor és betyárdaloknak széles a skálája, mindig lehet újat felfedezni. Mi száznál is többet tudunk, de úgy negyven azoknak a daloknak a száma, melyekkel bármikor, bárhol kitudunk állni hatásosan a színpadra – mondja Balogh Miklós.
- Kívülről fújva?
- Nincs mappa. Mindent fejből kell tudni – teszi hozzá szigorúan Illésné Bene Judit.
- Zenei kíséret?
- Kezdetben nem volt, mára Pintér József népi citerás és Tislér István tangóharmonikás kísér bennünket. Ezen kívül időnként versekkel is színesítjük műsorainkat, legtöbbször Bognár György vállalkozik erre – sorolja a Dalárda egy másik tagja, Kőrösi András.
- Szakmai fejlődés?
- Bár amatőr az együttes, fantasztikus hangja van a fiúknak. A heti kétszeri próba a színpadi magabiztosság, az összeszokottság és a minőségi fejlődés alapja. A zenei kísérettel pedig erőteljesebb, dinamikusabb az előadás – dicséri a dalárdás fiúkat Illésné Bene Judit.
- S, mindezt, mindenki önként és dalolva vállalta?
- Nálunk nincsenek közkatonák. A Dalárda több mint egy közösség, mindenkinek meg van a saját vállalt feladata. Mindenkire szükség van – mondja egy újabb tag, Koltai Tóth Árpád.
- És a feleségek, asszonyok?
- Nélkülük nem lenne annyira hófehér az az ing, annyira élére vasalt az a nadrág. A biztatásuk, a türelmük is nélkülözhetetlen – folytatja Kőrösi András.
- Mi lesz tíz év múlva, ha netán elfogynak a katonadalok?
- Reppelni fogunk – neveti el magát egy másik tag, Balaskó Ferenc.
- Ez nem éppen katonás válasz volt.
- A fellépéseink zöménél a közönségben sajnos nincsenek gyerekek. Nem az első osztályosokra gondolok, hanem az a középiskolás fiatalokra. Szép, hogy életben tartjuk a katonai dalkultúrát, de hogyan adjuk tovább? Akiknek énekelünk, hasonló korúak – fejti ki Balaskó Ferenc.
- Vagyis nyitni kell?
- Keressük az új kihívásokat – zárja titokzatosan Samu Zoltán.


A Dalárda
A Dalárda a marcali Bajtársi Egyesület tagjaiból alakult. Alapvető célkitűzésük a magyar katonai dalkultúra ápolása, a hazaszeretet elmélyítése. Az első bemutatkozó műsoruk 2005-ben volt. Azóta évente 20-25 – helyi, megyei, országos és határon túli fellépésük van.
A Bajtársi Dalárda munkáját 2011-ben a Honvédelmi Miniszter, a Magyar Kultúra napján Dicsérő Oklevéllel ismerte el. Ugyanebben az évben elkészült az első CD és DVD felvételük.
2016-ban a marcali Kulturális Központ, Sütő László polgármester védnökségével alapított Korzó-díját vehette át az együttes, a kulturális életben vállalt tevékenysége elismeréséül.
A Dalárdánk 18 tagja van. Vezetője Samu Zoltán, művészeti vezetője Illésné Bene Judit.

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.