Marcali Cafe

A marcali rendőrnyomozó, Biró Zoltán 2013 óta jelentkezik évente egy-egy regénnyel. Mindegyik könyvét író-olvasó találkozó keretében mutatta be a Kulturális Korzóban. A marcali rendőrnyomozónak idén is megjelent, immár a hetedik regénye, „Az ajtó”.
A kialakult járványügyi helyzet miatt a tervezett író-olvasó találkozó időpontja bizonytalanná vált, ezért rendhagyó könyvbemutató keretében beszélgettünk az íróval.

 

- Hét év, hét könyv. A legújabb „Az ajtó”. Mit lehet elárulni róla előzetesként? – kérdeztük Biró Zoltánt.
-  A cselekmény Pécsett, egy múltbéli és egy jelenkori idősíkban játszódik. A történelmi szál 1507-be vezet. Egy cselédlány sorsán keresztül bontakozik ki a történet, ami, mint a nyomozásból kiderül, szervesen kapcsolódik a jelenkorhoz – mondta Biró Zoltán.

 

Az ajtó – 2020


1507. A fiatal cselédlány, Kató élete pokollá változik, amikor megérkezik az új grófnő, aki rendszeresen bántalmazza, és megalázza őt. A lelkileg összetört lány megismerkedik a rossz hírű kovácslegénnyel, Józseffel. Sorsuk jobbá fordítása érdekében merész tervet eszelnek ki a grófnő háta mögött.

2019. Magyar Levente új albérletbe költözik. A lakótársak boldogan veszik birtokba az olcsó házat, amelyben egy zárt ajtóra bukkannak. Az új lakók hamarosan rádöbbennek, hogy az albérletükben nem csak az ajtó rejteget titkokat. Ahogy apránként felfedezik a ház múltját, rájönnek, hogy talán mégsem kellett volna ideköltözniük.

Idézet a könyvből (38. oldal)
„- Eddig olyan eszközökkel dolgoztam, amivel át lehet látni a falon.
- Ó! Mérnök vagy?
- Nem. Ablakokat szereltem egy társasházba.”

 

 

- A nyomozás minden eddig megjelent könyv alapja, mégsem beszélhetünk kifejezetten krimikről?
- A történelmi szálon futó történeteknél hol a kaland, hol a misztikum, hol pedig a thriller a hangsúlyosabb, csak éppen krimivel átitatva.
- Magyar, vagy egyetemes történelmi szálon futnak a történetek?
- Magyar. Természetesen hiteles kutatáson alapulva.
- Milyen kutatási módszerrel?
- Több is ötvöződik, attól függően, hogy mit kíván meg a téma feldolgozása. Van úgy, hogy a helyszínt tanulmányozom, levéltárakban kutakodom, vagy az adott korszak szakértőivel konzultálok, de például a Hetedik holló című misztikus regényemben körmendi rendőrkollégák segítettek. Még Gárdonyi Géza dédunokájával is beszéltem, tőle hallottam a Feszty szalonról, ami fontos részét képezte a Kard nyomában című könyvemnek.
- Valóság és kitaláció kombinálása?
- A lényeg, hogy valós múltbéli gyökerei legyenek a történeteknek, a többit meg megoldom én. Pontosabban a regényeim szereplői.
- Marcali is benne van…
- Szeretem Marcalit, örülök, hogy itt élhetek. Az inas című könyvem ezért is játszódik Marcaliban. Sokan nem is tudják, hogy milyen nagyszerű emberek éltek itt korábban.
- Marcaliban milyen történelmi szálon futnak az események?
- Egy padláson talált katonaláda titka mentén, mely egy hetven éves, fel nem adott levelet rejt.
- Az inas volt a hatodik könyv.
- Az első kettőt, a „Tihanyi fényt” és a „Hetedik Hollót” nem szántam kiadásra. Saját magamnak írtam. A családom és a legközelebbi barátaim olvasták.
- Mi változott, hogy mégis megjelentek?
- Az egyik netes irodalmi portálra feltettem néhány fejezetet. Még én is meglepődtem, mikor megkeresett egy kiadó.
- Ezek szerint ez nyomós inspiráció volt?
- Igen. Azóta kiadásra került már a „Kard nyomában”, a „Szitári ezüst”, az „Örökség” és hatodikként, a már említett „Az inas” című könyv.
- Vannak-e valós rendőr sztorik a regényekben?
- Nincsenek. Nyomozóként nem élhetek vissza az emberek bizalmával. Legyen az bárki, saját történetük van, amit tiszteletben kell tartani.

- Mi a helyzet a rendőri zsargonokkal?
- Egyensúlyozom. A kifejezetten szakmai nyelvet nem biztos, hogy értenék az olvasók. Viszont, ha a köznyelvben elterjedt kifejezéseket használnám, azért meg valószínű a kollégáim nevetnének ki.
- Apropó, kritikák?
- Minden kritikát meghallgatok. Meg is szívlelem azokat, mert olyan könyveket szeretek írni, amit mások olvasni is szeretnek.
- A család beleszólhat?
- A feleségem a legnagyobb kritikusom. De cenzúrázott már a 10 éves fiam is.

- Lesz folytatás?
- Már készül, Nagyvázsony környékén játszódik a következő könyv cselekménye?

 

Biró Zoltán 1975-ben született Lengyeltótiban.
Gyermekként Öreglakon élt. 

Polgári végzettsége gépésztechnikus, azonban hivatásául a rendőrséget választotta. Elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, a bűnügyi vonal több területén dolgozott.
Jelenleg a Marcali Rendőrkapitányságon őrnagyi rangban bűnügyi osztályvezető-helyettesi munkát végez.
Nős, két gyermek édesapja.

 

Biró Zoltán eddig megjelent könyvei:

Tihanyi fény - 2013


Hatfős baráti társaság érkezik Tihanyba. Bulizás helyett egy évszázadok óta titokban tartott papi rendre bukkannak. Miután négyen nyomtalanul eltűnnek, megkezdődik a nyomozás. A szálak egy Szapolyai János által létrehozott szervezethez vezetnek. Váradi főhadnagy rájön, hogy a fiatalokhoz csak a zöld galléros papi rend legendáján keresztül juthat el. Az igazság keresése közben döbbenetes dolgokra derül fény. A válasz sokkal közelebb van hozzá, mint hinné.

 Idézet a könyvből:

„A nemes célok hamar feledésbe merülnek a hatalom oltárán.”

 

 

 

 

 

A hetedik holló – 2014


Rejtélyes gyilkosság borzolja fel egy kisváros lakóinak éltét. A forgalmas bevásárlóközpont mellett a helyi mondákat gyűjtő néprajzkutató holttestére bukkannak, akinek testét madárcsípések borítják.
Családi tragédia után újra munkába álló Martin Steiner főfelügyelő, a nyomozás során egy 300 éves legendába csöppen. Mialatt elrejtett kincsek után kutató bűnözők, elátkozott asszonyok és leszármazottaik között keresi a gyilkost, szembetalákozik elhunyt felesége hasonmásával.
Eközben a várost megszállják a hollók.

 Idézet a könyvből:

„– Főnök! Mit jelent az, hogy I dont know?
– Nem tudom.
– Nem baj, azért kösz.”

 

 

 

A kard nyomában – 2016


Vastői Balázs szerencsés ember: gazdag, sikeres az életben, a munkában. Egy cigánylány jóslata alapján olyan bizonyítékra bukkan, amivel megvalósíthatja gyermekkori álmát, megtalálhatja Atilla sírját. Fiatal tudósokból álló csapatával megkezdi az ásatást egy látszólag csendesnek tűnő szabolcsi faluban, Anarcson. A régészek élete hamarosan felbolydul, amikor a környékbeli sorozatgyilkos felbukkan a táborukban. Vastői ráébred, hogy már nem az álmai kerülnek veszélybe, hanem az élete.

Idézet a könyvből:
„Az utazás a sors játéka. Észrevétlenül irányítja vele a gyanútlan embereket. Amikor elérik a céljukat, azt hiszik vége az útnak, de ott már elültetik bennük a következő utazás magvait. Az út végén mindig valami vár: élmény, kaland vagy végzet.”

 

 

A szitári ezüst – 2017


A mohácsi csata után Mária királyné Pozsonyba menekül, vagyonát a Dunán keresztül mentve. Egy út közbeni támadástól tartva, Szitári Gergelyt megbízza 20.000 ezüstpénz elrejtésével, aki három társával együtt elindult Budáról. Azóta senki nem hallott felőle. 2016 nyarán folytatott útépítés során egy csontvázra bukkannak a munkások, akinek épen maradt táskájában egy több száz éves levelet találnak. A tatai múzeum igazgatója döbbenten állapítja meg, hogy a talált irat Szitári Gergely, királynéhoz írt levele. Másnap az igazgatót meggyilkolják, a levélnek nyoma vész. Zoltay Gábor elindul, hogy megtalálja barátja gyilkosát.

 Idézet a könyvből:
„- Timi éppen az íróasztal mellett állt és a névjegykártyákat nézegette. A férfi gyanakodva lépett be az ajtón.
– Segíthetek valamiben kisasszony.
– Igen. Éppen a maga telefonszámát kerestem.
– Vegyen elő egy papírt, lediktálom.”

 

 

 

Örökség – 2018


A száz éve leégett Erdei Fogadó egy éjszakára visszatér a múltból. A romok vizsgálata során, egy összeégett holttestre bukkannak. Gyilkosság történt, vagy az egykori fogadó szakácsát találták meg? Biró Zoltán legújabb regényében visszatér az S osztály, hogy kiderítse, mi zajlik Bozsok erdejének mélyén.

 Idézet a könyvből:
„– A menyasszonyod? – kérdezte döbbenten Dóra.
– Igen, három hét múlva lesz az esküvőnk.
Szavait meglepett csend követte. Egy pillanat alatt elfelejtették a gyilkosságokat. Ági szétnézett.
– Hűha! Ebből a reakcióból arra következtetek, hogy még nem tudtok róla. Nem kaptátok meg a meghívókat?
– Ja, tényleg! – kapott a homlokához Nyilasi. – Tudtam, hogy valamit elfelejtettem.”

 

Az inas - 2019

Marcali ifjú fogorvosnője beköltözik új otthonába. A padláson egy katonaládára bukkan, amelyben egy hetvenéves, fel nem adott levelet talál. A levél írója, Veres Géza arról tájékoztatja barátját, hogy megtalálta az egykor Pannónia területén élt római nemes, Petronus által öntött aranybikához vezető térképet. A fogorvosnő régi ismerőse megbízza Zoltay Gábort, hogy a levél alapján keresse meg az elrejtett kincset. A régész Marcaliba utazik, ahol rádöbben, hogy nem is olyan nyugodt ez a kisváros. Útját az aranybikára pályázó vetélytársakon kívül mások is veszélyeztetik, miközben egy nyakába varrt fiatal lánnyal is meggyűlik a baja

 Idézet a könyvből: 

„Ebben a pillanatban a telefonba egy lövedék csapódott, amitől a készülék apró darabokra robbant a kezében, darabjai szétszóródtak a földön. Gábor visszahúzta a kezét, és elhúzott szájjal nézte a mobil roncsát.
– Azt hiszem, inkább visszahívom.”

 

 

Marcali Művelődési Központ – Vigmondné Szalai Erika, Zsirai Tibor

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.