Marcali Cafe

A marcali Makettezők Baráti Köre kétévente rendezi meg dunántúli résztvevőkkel a makett versenyt és kiállítást városunkban. Idén, május 31-én lett volna a program, aminek időpontja a kialakult járványügyi helyzet miatt bizonytalanná vált. A Makettezők Baráti Körének tagja a marcali Hiba Csaba is, aki most rendhagyó közönségtalálkozó keretében mutatkozik be.

 

-          Mikor kezdte a makettezést?

-          15 éve kaptam ajándékba egy makett hajót. Az első gondolatom az volt: ilyet én is tudnék építeni. Bementem a makett boltba, megvettem a Titanic elemeit és összeraktam. Megmondom őszintén: nem kellett hozzá sok fantázia. Akkor döntöttem úgy, hogy olyan hajó maketteket építek, aminek minden darabját én készítem el.

 

-          Ki volt a tanítómester?

-          Nem tanultam sehol, csak úgy rááll a kezem. Technikából mindig jó voltam a suliban, a rajztudásomat pedig leginkább édesapámnak köszönhetem.

 

 

-          Milyen alapanyagokból készülnek a hajók?

-          Bármiből, amiben meglátom az evezőlapátot, a kormányt, vagy éppen a hajóorr díszének formáját. Például halgerincet előszeretettel használok hajótest váznak, mert nagyon szép ovális formát ad ki palánkolás után. Természetesen a fa az elsődleges alapanyag. Ami az asztalos barátaimnak szemét, az nekem kincs, de a klasszikus zöldséges láda ötmilliméteres csiszolt fenyőoldalai is kiválóan használhatóak.

 

 

-          Csak hajók készülnek?

-          Lehet, hogy előző életemben hajóács voltam. Egyszerűen késztetést érzek arra, hogy nekem ezt kell csinálnom. Kipróbáltam időnként mást is, de kilencven százalékban hajó maketteket készítek.

 

 

 

-          Van-e kedvenc hajótípus?

-          Mindig az a kedvenc, amit éppen építek. Legyen az csónak, balatoni vitorlás, Kolumbusz hajója, a Santa Maria, vagy korabeli hadihajó, mint a Mary Rose, VIII. Henrik flottájából.

 

 

-          Nem csak pontos másolatok, hanem történelmileg is hűek?

-          Hogyne. Múzeumoknak is építettem már hajókat. Például a gemenci múzeumnak elkészítettem a Jókai Mór Aranyember című regényből ismert bőgőshajót, és hajómalmot. A zebegényi Hajózástörténeti Múzeum pedig Noé bárkáját kérte tőlem.

 

 

-          A többi hajónak mi a sorsa?

-          Nekem ez a hobbim. Versenyekre viszem őket, ha hívnak, kiállításokon mutatom be, ha meg akarják venni, eladom.

 

Türelem és kézügyesség

Hiba Csaba azon kevesek közé tartozik, aki kifejezetten hajókkal foglalkozik. Mint bármely más kézműves makettnél, itt is nagy türelem és kézügyesség kell a pár milliméteres alkatrészek elkészítéséhez, hogy a végén összeálljon egy szemet gyönyörködtető hajó. Külön kutatásokat is illik végezni hajók tervrajzai után, a pontos másolat miatt. Egy bonyolultabb hajó makett elkészítése hónapokat, de akár éveket is igénybe vehet.

 

Összeállította: Vigmondné Szalai Erika, Zsirai Tibor

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.