Marcali Cafe

Ügyes kezek sorozatunk 13. részében advent első vasárnapján naptárat fogunk készíteni. Ezzel a hóemberrel számolhatod a napokat karácsonyig.

Mire lesz szükséged:

-          vastag fehér karton (A4-es elég)

-          színes lapok a kalapjához és a sáljához

-          filctoll, ceruza

-          ragasztó, olló

-          1 db milton kapocs

 

Elkészítés menete:

Először a fehér kartonra kellene egy szabályos kört rajzolnod. Ha nincs otthon körződ, akkor egy nagy tányért (ami ráfér még a lapodra) fordíts lefelé és rajzold körbe. Miután körbevágtad, ez lesz a hóembered feje.

Ezután felöltöztetjük a hóembert. Tetszőleges színű lapjaidat (A4-es félbehajtva) illeszd a fejecskéhez a képnek megfelelően. A vízszintesen ráhelyezett lapra kell rajzolni a kalapját. A függőlegesen alá helyezett lapra kell rajzolni a sálját. Ha tetszik a rajz, akkor körbe kell vágni a színes lapokat és odaragasztani a hóember fejéhez.

Következő lépésként tervezni kell, ezért először csak ceruzát használj! Felrajzoljuk a hóember fejére a szemét és a száját valamint jelöld be a milton kapocs helyét is egy pöttyel. Ha ez megvan, a bal felső sarokból kiindulva (Nem teljesen a tetejéről kezdve!) írd fel a számokat 1-24-ig a jobb felső sarokig a képnek megfelelően. Érdemes először leírni az egyest kiindulónak, a huszonnégyest a végére és a tizenkettő tizenhárom van alul középen. Ha sikerült egyenlő távolságra leírni a számokat, akkor átírhatod filccel. Én a hatodikát a Mikulás miatt pirossal, a huszonnegyedikét a karácsony miatt zölddel jelöltem.

A hóember orra narancssárga kartonpapír. Ezt is oda kell mérni a fejhez, a téglalapot a fejen megrajzolni répa formára, a számokig érve. Körbevágás után az orrot milton kapoccsal rögzítettem. Vigyázni kell, hogy ne legyen se túl szoros (akkor nem forog), se túl laza (nem marad ott ahova állítjuk). A répa mindig az adott napot mutatja! Végül kedved szerint dekorálhatsz.

… várakozást és jó munkát kívánunk!

 

Hóemberépítő társas

Aki szeret játszani készíthet magának könnyen egy hóemberes társast!

Mire lesz szükséged: papír, színes ceruza, olló és egy dobókocka.

Előkészítés menete:

Rajzold meg, színezz ki, majd vágd körbe a hóember részeit az ábra alapján. Mindenből annyi darabot, ahányan a játékot játszátok majd.

 

Játékszabály:

A hóember-alkatrészeket tegyétek az asztal közepére. A játékosok egymás után következnek.A legfiatalabb játékos kezdi a kört. Dob a kockával, és elveszi a számhoz tartozó hóember-alkatrészt. Ugyanígy tesz a többi játékos is, az óramutató járásával megegyező sorrendben. Aki olyat számot dob, amit egyszer már kidobott, nem vesz magához semmit. A játékot az nyeri, aki először fel tud építeni egy teljes hóembert.

Jó szórakozást!

 

Készítette: Huszárné Szőcs Andrea, Zsirai Tibor

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.