Marcali Cafe

A Marcali Művelődési Központ 2020 november utolsó hetében csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Az újrahasználat jegyében több akciót is megvalósított. A magyarországi programsorozatban való sikeres részvételért elismerő oklevelet kapott az intézmény az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A kezdeményezésben résztvevő országokban, egy teljes héten keresztül önkéntesek a saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A szemléletformáló kampány magyarországi koordinátora 2020-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét remek lehetőség magánszemélyek, közösségek, civil szervezetek, oktatási és más intézmények számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet egy tisztább jövő lehetőségére. Ehhez csatlakozott a Marcali Művelődési Központ is, különböző akciók megvalósításával, az „újrahasználat” jegyében.
Elsőként játékbörzét szervezett, hogy lehetőséget biztosítson a csere-berére, a használt, megunt, kinőtt, de jó állapotú játékok továbbadására. Az akcióval arra hívta fel a figyelmet az intézmény, hogy a játékoknak több életük is lehet, nem kell rögtön kukába dobni, ha már nincs rájuk szükség.


A következő akcióval a Marcali Művelődési Központ olyan alkotókat kért fel, akik újrahasznosított anyagokkal dolgoznak. Az Újratervezés címet viselő online kiállításon az amatőr kézművesek – Fábián Lászlóné, Landi Vivien, Menyhért Andrásné, Deé Imréné - kávékapszulákból, papír és konzervdobozokból, farmer anyagból, kupakokból, papírpoharakból készült munkáit mutatta be az intézmény.

Fábián Lászlóné - ékszer kávékapszulákból

Landi Viven - Van Gogh: Csillagos éjsorozat II. - kupakokból

Menyárt Andrásné - lakásdekorációk kép - papírból és más természetes anyagból

Deé Imréné - Ünnepi dísztárgyak - műanyag kanalakból

 

A harmadik akció gyerekeknek szólt. Az Ügyes kezek – variációk madáretetőre címet viselő kreatív online foglalkozáson madáretetőket készíthettek üvegből, konzerves dobozból. A foglalkozás célja az volt, hogyan lehet ezeket új tartalommal megtölteni, csökkentve ezáltal is a kukába dobott hulladékmennyiséget.

Madáretető konzervdobozból

Madáretető befttes üvegből

 


Negyedik akciójaként Papírvadász címmel papírgyűjtést és könyvbörzét tartott a Marcali Művelődési Központ.
A börzén nem csak eladni, vásárolni, hanem csereberélni is lehetett a használt könyveket.
A könyvbörze ideje alatt az MTKSZ Nonprofit Kft. pedig papírgyűjtést szervezett. Az akció sikerét bizonyította, hogy összesen 1040 kilogramm papír gyűlt össze. Akik a kihelyezett gyűjtőkonténerbe – bármilyen mennyiségű - papírt hoztak, könyveket választhattak cserébe a Marcali Művelődési Központ jóvoltából.

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.