Marcali Cafe

A megújult és megszépült Rákóczi utca volt a helyszíne az „Érik a szőlő” őszi fesztiválnak Marcaliban.
A rendezvény központi témája a helyi termék, annak háztáji feldolgozása és a hozzá kapcsolható szakmák népszerűsítése volt a kulturális hagyományok ötvözésével.


„Marcali éléskamrájába” gazdák és gazdaasszonyok saját feldolgozású portékákat (méz, lekvár, szörp, sajt, édes és sós sütik), illetve háztáji terményeket hoztak kirakodó vásár keretében.

 

A Künzelsau téren berendezett „Kultúrablakban” szabadtéri kiállítás adott bepillantást a korabeli vidéki éléskamrába, a Rákóczi utcán pedig az őszi hangulatot teremtette meg az utcadekoráció.

 

Egy jó éléskamrából nem hiányozhatott a liszt sem, mely például a hagyományos kelt édes tészták elengedhetetlen alapanyaga. Madarász Ildikó, a Vidék háziasszonyának workshopjában az érdeklődők megismerhették a kelt tészták elkészítésének fortélyait, de ki is próbálhatták a gyúrást, a kelesztést, a formázást és végül megkóstolhatták a készre sütött finomságokat.

A Siófoki SZC Marcali Hikman Béla Szakképző Iskola partnerségével a Mézes Mackó Cukrászában készült el a város tortája. A háromszáz szeletes óriástorta fő ízesítése a (lengyeltóti) dió, alma, (niklai) méz és a fehércsoki volt.

A Marcali Múzeum régi marcali mesterségeket vonultatott fel melynek keretében bemutatóval összekötött interaktív foglalkozásokat tartott. Az érdeklődők a kötélfonás technikáját, valamint a mézeskalácsokat díszítő hagyományos minták készítését is kipróbálhatták.

A Művelődési Központ Mozgó Kultúrházánál pedig jelmezes szelfi fal és interaktív foglalkozás várta a gyerekeket.

Toma és csapata a vidéki gazdaságban fellehető tárgyaknak adott új funkciót: játékká alakultak. Segítségükkel a „Vidám Kisgazdák” szüreti játékokon és ügyességi próbákon bizonyíthatták rátermettségüket.

A Borok utcájában pedig Marcali és környéke borászainak kínálatából válogathattak a fesztiválozók.

 

A szabadtéri színpad programkínálatát dr. Sütő László polgármester köszöntője után a marcali Bóbita óvoda Bokréta tehetségműhelyének óvodáscsoportja indította. Majd a néptáncosok vették birtokba a színpadot.
A Bojtár zenekar kíséretével fellépett a Baglas Néptánc Együttes, a keszthelyi Nagyváthy Néptánc Együttes és - az utánpótlás képviseletében - a Hidas Frigyes AMI néptánc tanszak Lippentős csoportja.

Nincs szüreti vigadalom operett dalok és nótázás nélkül. Ehhez Kalocsai Zsuzsa érdemes művész és Dániel Gábor operetténekes járult hozzá.

A „Szép Otthon” díjak átadása, valamint a város tortájának megszegésére után élő koncertet adott a Fonogram-díjas The Biebers, melynek frontembere a Megasztárból ismert Puskás Peti.
A fesztivál zárásaként - Mihály napi pásztortűz jelképeként - a Hestia tűzzsonglőrök jártak tűztáncot.

Az „Érik a szőlő-Marcali éléskamrája” egyik része annak az uniós projektnek, amire 12 millió 154 ezer 450 forintot nyert a Marcali Művelődési Központ.

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.