Marcali Cafe

Faültetés, elszármazottak találkozója, keresztszentelés. Három hagyományt is ötvözött a Vendel napi programsorozat Bizén.

A bizei elszármazottak találkozója felett a kezdetek óta H. Rádics Márta, a Marcali Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke bábáskodott, akit számos kötelék fűz Marcali ezen városrészéhez. A hívásra időről-időre hol kevesebben, hol többen érkeznek Bizére. 2005-ben, mikor a Szent Vendel templom felújítása elkészült, az ős-bizeiek fákat is ültettek a kultúrház melletti parkba. Ebben a parkban látható az a két idős hársfa is, melynek táblája azt hirdeti: ültetve Erzsébet királynő emlékére, halálának évében 1898-ban.

Bizének feltehetőleg azért Vendel lett a patrónusa, mert a faluban, jelentős mértékben állattartással is foglalkoztak, így, amikor az állatok valamilyen bajban voltak, a pásztor Szent Vendel közbenjárását kérték. Innen a Vendel-napi búcsú hagyománya.

A faültetést, az elszármazottak találkozóját és a Vendel napot ötvözte a hétvégi programsorozat Bizén.

Az elszármazottakat Fekete Lajos a városrész önkormányzati képviselője, valamint H. Rádics Márta fogadta és köszöntötte. Vigmondné Szalai Erika, a Kulturális Központ igazgatója a bizei hagyományok találkozójáról, s azok továbbéltetéséről beszélt, majd az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Kulturális Központ „Marcali portrék” című vándorkiállítását, mely most a bizei kultúrházban látható.

Varga Orsolya énekes műsora után újabb faültetés volt a parkban: ezúttal Vendel Nap 2015 elnevezéssel. A platánfát Fekete Lajos képviselő a Vendel napi találkozó, Vigmondné Szalai Erika pedig a kultúra és a hagyományok továbbadása szimbólumaként ültette el.

A program vasárnap, a búcsú napján szentmisével és keresztszenteléssel folytatódott.

A bizei szőlőhegyen 1900 – ban állított keresztet két éve villámcsapás rongálta meg. A keresztet városrészi alapból sikerült rendbe tenni. A helyreállított keresztet Kiss Iván címzetes prépost, Marcali esperes-plébánosa áldotta meg.

További cikkek:

Marcali Portál - Fát ültettek Bizén az elszármazottak
Marcali Portál - Vendel napi mise és keresztszentelés Bizén
TAVI TV - Bizéről elszármazottak baráti találkozója.

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

Munkatársaink elérhetőségei