TÁMOP- 3.2.3/A-11/1

Cool-túra: a kultúra négy évszaka

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01986

Leírás:

Cool-túra: a kultúra négy évszaka

A projekt címe: Cool-túra: a kultúra négy évszaka

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01986

Kedvezményezett : Marcali Művelődési Központ

Szerződött támogatás összege: 11,985 millió Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt megvalósítási időtartama: 2021.05.01.-2022.10.31.

A projekt tartalmának és céljának bemutatása:

A projekt célja, hogy innovatív módszerekkel segítse elő a kulturális nyitottságot a megújulás jegyében, és ezáltal megerősítse a helyi közösségek szerepvállalását. A város fejlődése érdekében fontos az összetartozás, a közösségi szellem erősítése. A projekt megvalósítandó programjai éppen ezért a kohézió erősítéséhez, a helyi kultúra fejlesztéséhez és a közösségi együttműködéshez adnak ösztönzést, támogatást.

A projekt elemei:

Fröccs-túra: a bor és a szóda találkozása

A 2013 óta hungarikumok közé sorolt fröccs a nyári időszak frissítője, alapja a jó bor. Ezt Marcali borászok garantálják. Erre a hagyományos értékre épül a nyári Fröccs-túra fesztivál romkocsma hangulattal ötvözve. A projekt a hivatásos borászok bemutatkozásán keresztül Marcali borkultúráját is népszerűsíti, hozzájárulva a gazdaság- és a kreatív ipar fejlesztéséhez.

Gasztro-túra: bor és fánk találkozása

A Marcali-hát a rómaiak óta jelentős szőlőtermesztő és bortermelő vidék, s ez a tevékenység ma is fontos szerepet játszik a lakosság életében. A borok forralása a téli időszak jellemzője, Erre a hagyományos értékre épül a téli Gasztro-túra fesztivál. Ehhez társul a farsang jegyében a forgácsfánk, ami utal Marcali neves szőlőtulajdonosára, a Forgách családra is.

Érték-túra: hagyományok és közösségek találkozása

Az Érték-túra őszi fesztivál igyekszik magába foglalni azokat a sajátos kulturális értékeket, melyek a város hagyományaira épülnek és ezáltal a vendégszeretetet, a kulturális sokszínűséget, a helyi produktumok értékét, az összetartozás fontosságát közvetíti.

Kultúraválasztó: kultúra és tudomány találkozása

A program célja a közösségi ismeretterjesztésen keresztül a kulturális műfajok bemutatása az újítások jegyében. Egy közművelődési intézménynek is praktikus ismereteket kell nyújtania, és képességeket kell fejlesztenie. Ehhez szükséges a módszertani kultúra megújítása, fejlesztése is, hogy egyedülálló élményprogram nyújtással erősítse a közösségi kohéziót.

Civil a pályán: civilek és a kultúra találkozása

Civil szervezetek érzékenyítése, hogy a felek nyitottá váljanak egymás felé, az intenzív párbeszéd és az önbemutatkozási alkalmak megteremtésével, a kultúra eszközeivel és a bevonás módszerével. Ezáltal felhívja a figyelmet a civil szervezetek város életében, annak kulturális szférájában betöltött szerepére is.

A fejlesztés várható eredményei:

Erősíti az identitást, középpontba állítja a helyi értékeket és elősegíti a településhez való kötődést. A kulturális innovációk segítségével pedig olyan módszereket kínál a projekt, melyek felkeltik a fiatalabb korosztály érdeklődését is. A projekt közösségi rendezvényei növelik a társadalmi tőkét, erősítik a kapcsolatrendszereket. A projekt számos ponton illeszkedik helyi vállalkozók, civil szervezetek alulról jövő kezdeményezéseihez, így hosszabb távon a különböző szférák közötti partnerséget is elősegíti.

Ezt szolgálja a civil szervezetek érzékenyítése is, mely bátorítja és erősíti az érintett közösségek szerepvállalását. A projekt után megvalósult közösségi akciók, rendezvények szervezésénél a létrejövő eredmények hasznosíthatók.

infoblokk kedv final CMYK ESZA

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

Munkatársaink elérhetőségei